GASTROENTEROLOGIJA

Gastroenterologija je grana interne medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti digestivnog trakta (jednjak, želudac, tanko i debelo crevo, jetra i pankreas). Način ishrane, tempo života, stresne situacije kao i genetska predispozicija predstavljaju faktore koji mogu uticati na nastanak i razvoj bolesti digestivnog trakta.

U Global Preventu , primenjuju se endoskopske procedure, koje omogućujavaju specijalisti, obavljanje dijagnostičkih postupaka i minimalno invazivne zahvate na organima digestivnog trakta.

Video endoskopija je savremena dijagnostička metoda kojom se direktno, pod kontrolom oka, može ispitati unutrašnjost organa digestivnog trakta.. Ova procedura se izvodi pomoću endoskopa, savitljivog sterilisanog instrumenta, koji, zahvaljujući svojoj savitljivosti i optičkim vlaknima, omogućava siguran i precizan pregled unutrašnjih organa.

Pošto se endoskopija radi pod kontrolom oka, mogu se jasno videti sve pa i najdiskretnije promene, počev od upalnih procesa, krvarenja, divertikuluma, polipa do benignih i malignih tumora.

Prednost endoskopije u gastroenterologiji u odnosu na druge metode  jeste i u tome što se tokom pregleda mogu uzeti biopsije (isečci) viđenih promena, zaustaviti krvarenje i promene (polipi) se mogu u celosti i odstraniti, sve u istom aktu, tako da pored dijagnostičke, može imati i terapijsku ulogu.

Global Prevent koristi najsavremenije endoskopske tehnike, što omogućava temeljnu  vizualnu dijagnozu različitih patoloških stanja u najranijoj mogućoj fazi.

Mnoge ozbiljne bolesti, u ranim fazama prolaze potpuno asimptomatski, poput malignih tumora debelog creva.

Prema preporuci Svjetskog gastroenterološkog društva kolonoskopija je potrebna svakoj osobi iznad 50 godina starosti, bez obzira na simptome, a ako je u porodici neko imao karcinom debelog creva, već sa 40 godina! 

Dr Aleksandar Knežević

GASTROENTEROLOG
TOP